Stubičke Toplice

Stubičke Toplice popularno su znane još kao Stubaki i općina su koje čine mjesta Stubičke Toplice, Gornja i Donja Stubica.
Ispod mjesta Stubičke Toplice izvori su termalnih voda po kojemu je mjesto dobilo i ime. Krase ih čak dvoje terma – Matija Gubec i Terme Jezerčica.. Također, Rehabilitacijske Toplice se nalaze u njima, a do njih vodi predivan zeleni perivoj sa parkom.

Donja Stubica smještena je u centralnom dijelu sjevernih padina Medvednice, u središtu stubičke doline. Svojim južnim dijelom obuhvaća bujne šume Parka prirode Medvednica.

Bogat kulturni sadržaj i povijesno-spomeničko nasljeđe čine Donju Stubicu, gradom s prepoznatljivim identitetom, a zajedno s blagom klimom i prekrasnim krajolicima čine je neodoljivim mjestom za odmor, ali i sve privlačnijim mjestom za miran obiteljski život.

Na području Donje Stubice nalazimo od 16. do 19. st. nekoliko plemićkih dvorova i kurija koje su svoj procvat doživjele u doba baroka. Najpoznatiji je dvorac Stubički Golubovec, a župna crkva Presvetog Trojstva u rangu je najznamenitijih gotičkih sakralnih spomenika kulture Hrvatskog zagorja.

U Donju Stubicu 1899. godine dolazi jedan od najuspješnijih ljekarnika tog vremena – Eugen Viktor Feller, koji 1901. g. gradi novu neobaroknu zgradu ljekarne pored crkve. Prizemlje zgrade bilo je uređeno kao tvornica u kojoj se proizvodio Fellerov svjetski poznati pripravak Elsa-fluid. Elsa-fluid predstavljao se kao lijek za sve bolesti. Izvozio se u gotovo sve europske zemlje, te Egipat, Japan i Kinu, dok je posebno osvojio Ameriku i to u vrijeme prohibicije. Iako je u svojem sadržaju u visokom postotku imao i alkohol, lijek je donio značajne prihode, kako obitelji Feller tako i samoj Donjoj Stubici. Zbog velikog izvoza donjostubička pošta ostvarila je veliki prihod, te je bila prva pošta u Hrvatskom zagorju koja je sudjelovala u međunarodnom poštanskom prometu. E.V. Feller isticao se i po svojim dobročinstvima, novčano je pomagao studente i različita društva, pomagao je siromašnoj djeci, a 1918. g. otvorio je zakladu za pomoć majkama vojnika poginulih u ratu.

U današnje vrijeme Donju Stubicu krasi velika ponuda OPG-ova koji svojim nas svojim domaćim proizvodima vraćaju u neka druga vremena dok su svjedok tih istih vremena veliki broj kapelica smještenih na svakog bregu koji okružuje Stubake.

Muzej Seljačkih Buna najpoznatije je kulturno nasljeđe Stubaka, a smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća.
Također kulturnu ponudu čine sjajan Irski Pub koji je osim Pub-a i restoran sa zagorskim specijalitetima, te slastičarnica Maksimilijan  ispod čije terase prolazi rječica što je posebna atmosfera za ispijanje kave ili isprobavanja nekog od tradicionalnih domaćih slastica koje nude.

Gornja Stubica
Prvi pisani dokument o župi Sv. Jurja Gornja Stubica potječe iz 1209. godine, a 1993. godine osnovana je općina Gornja Stubica koja danas ima oko 6.000 stanovnika. U mjestu se nalazi 400 godina stara Gupčeva lipa (zaštićen objekt prirode) uz koju su vezane legende o Gupcu i seljačkoj buni 1573 dok je kraj nje originalno uređena “birtija” iz toga vremena. U centru mjesta nalazi se Spomen park Rudolfu Perešinu. Rudi je kao pilot vojnog zrakoplova JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. svojim zrakoplovom preletio u Austriju i ušao u legendu.

Po okolnim brežuljcima i dolinama razasuto je dvadesetak manjih i veći naselja a u nekima ljudi još žive u starim drvenim hižama. Tu su i drvene kleti na padinama brežuljaka kojima dominiraju čokoti vinove loze.